Dragana Simović, Sales & Marketing Manager, M&M Militzer & Münch Serbia – Modernizovaćemo logistički sektor u Srbiji i regionu

23. aprila 2021. Dragana Simović, hladan lanac, logistika autoindustrija, logistika farmaceutska industrija, logistika i modna industrija, logistika prehrambena industrija, Militizer Munch, MiM, projektna logistika, skladištenje robe, špediterske usluge. Novi projekti na kojima radimo pozicioniraće nas kao pionire u pružanju usluga koje će se prvi put pojaviti u Republici Srbiji i regionu, a u vezi sa digitalnim logističkim rešenjima. Naša kompanija, kada govorimo o logističkim kućama, ima najbrži rast od svih na ovim prostorima. Najveća prednost M&M-a je naš tim sa višegodišnjim iskustvom u sektoru transporta i logistike, koji predano ispunjuje sve zahteve naših klijenata u predviđenim rokovima, kaže u intervjuu za D&C Dragana Simović, Sales & Marketing Manager, M&M Militzer & Münch Serbia.

COVID-19 pandemija je usporila kretanja u privredi. Kako je uticala na sektor logistike i kako se kompanija Militzer & Мünch organizovala?

– Naš utisak je da su logističke kompanije za vreme pandemije COVID-19 doživele neverovatnu ekspanziju, gde je fokus stavljen na B2C poslovanje, odnosno e-commerce. Takođe, svedoci smo i uticaja ekspeditivnog prilagođavanja poslovanja e-platformama, koje su za kratak period nadomestile zatvaranje radnji u Srbiji, sa kojima se suočavamo već godinu dana, te se raznovrsna roba poručuje putem online prodavnica.
Kada je reč o kompaniji Militzer & Münch, pokazali smo se kao pouzdan partner da u najkraćem roku uspešno implementiramo novi online business za našeg klijenta iz fashion industrije, gde smo uspostavili celokupan logistički proces. Shodno tome, kada su u pitanju i drugi klijenti, svim njihovim potrebama i zahtevima smo se u kratkom roku prilagodili i ponudili optimizaciju logističkih procesa, imajući u vidu ekspanziju digitalizacije u ovom sektoru. Početkom 2020. godine M&M je imao izuzetan rast gde je u januaru 2020. godine imao tek 35 zaposlenih, a samo godinu dana kasnije dostigao broj od 150, što predstavlja dokaz da i u toku pandemije uspevamo da rastemo i razvijamo se, zahvaljujući brzoj reakciji našeg menadžmenta i svih zaposlenih. Od samog početka pandemije preduzeli smo sve mere zaštite, kako bi naši zaposleni pre svega bili zdravi, ali i u mogućnosti da nesmetano izvršavaju svakodnevne zadatke.

Gde vidite potencijal umrežavanja logističkih kompanija Jugoistočne Evrope i u regionu Zapadnog Balkana?

– M&M Srbija ima sopstvenu mrežu, kako u Evropi, tako i u svetu i povezani smo od Kine do Amerike, od Južne Afrike do Baltika. Samim tim je naša mreža i ključni faktor razvoja M&M-a. U zemljama gde ne posedujemo svoje filijale, imamo odličnu saradnju sa partnerskim kompanijama, koji doprinose win-win situaciji za obe strane. M&M Srbija svoj potencijal vidi u povezivanju susednih zemalja.

Koje sve logističke usluge nudite i – ako biste morali da izdvojite vaše komparativne prednosti, šta je to sto vas izdvaja od konkurencije?

– Kao i svaka logistička kuća, imamo široku lepezu usluga, počev od projektne logistike, custom tailored rešenja, do tripl-a, koji je sastavni i neraskidiv deo online business-a. M&M Srbija je prisutan u skoro u svakom delu industrije, a ponajviše u automotive i fashion industriji, gde se traži tzv. just-in-time usluga (B2B poslovanje). Takođe, ponosni smo i na naš „cold chain“ koji prevozi i distribuira robu za veliku prehrambenu i pharma industriju.

Timski rad, poverenje, tačnost i finansijska sigurnost su neke od najvažnijih komponenti za izgradnju dobrih odnosa, kako unutar kompanije, tako i sa našim klijentima i dobavljačima. Deo smo grupacije koja je 1. aprila ove godine proslavila 141. godinu postojanja i rada. Naša dodatna jačina je u fleksibilnosti i prilagođavanju zahtevima naših klijenata, a naša sposobnost, ekspertiza i posvećenost doveli su do toga da nam mnogi klijenti sa sigurnošću povere poslove transporta, logistike i carinjenja, znajući da smo predani postizanju zajedničkog cilja.

Sa kakvim ste rezultatima i izazovima ušli u ovu godinu i šta će biti vaš fokus do kraja 2021?

– M&M se na tržištu nalazi relativno kratko, ali za manje od dve godine postojanja otvorili smo pet filijala u Srbiji i postali ekskluzivni provajder za dve velike firme iz automotive i fashion industrije. Naše operacije se vrše u 10.000 kvadrata magacinskog i 3.000 kvadrata kancelarijskog prostora. Svakim danom širimo listu klijenata, od čega najveći broj predstavljaju multinacionalne kompanije koje imaju svoju proizvodnju na teritoriji Srbije, kao i listu transportera koji eksluzivno voze za nas.

Ekonomska politika koja se sprovodi u Srbiji veoma utiče na dovođenje stranih investitora, a to su najčešće kompanije koje se bave proizvodnjom. Povećava se tržište logističkog i međunarodnog transporta, a naš cilj je da deo logističkog kolača prisvojimo za sebe. Uspešno se razvijamo i ako nastavimo sa ovim trendom rasta u narednom periodu, pozicioniraćemo se u top tri logističke kompanije u Srbiji. Fokus je da do kraja godine otvorimo M&M filijale u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji, kako bismo svojim klijentima pružili iste usluge i na drugim prostorima, uz optimizaciju logističkih procesa.

Iskoristila bih priliku i da najavim projekte koje trenutno pripremamo na polju dodatnih ulaganja u Srbiji, kao i u vezi sa razvojem nečeg sasvim novog u zemlji i regionu, što će obezbediti naš veći rast i razvoj.

Recommended Posts